Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ταξιδεύοντας στο παρελθόν

Είναι δυνατόν να ταξιδέψουμε στο παρελθόν; Τι θα σκεφτόσαστε αν σας έλεγα ότι ήδη το κάνουμε όλοι με κάποιο τρόπο;
Στην διπλανή εικόνα φαίνεται ο γαλαξίας της Ανδρομέδας ή Μ31 ο οποίος είναι ο πιο κοντινός σπειροειδής γαλαξίας στον δικό μας (milkyway) και λίγο μεγαλύτερος σε μέγεθος. Η απόστασή του είναι μόλις 2.500.000 έτη φωτός. Και εδώ θέλω να σταθούμε λίγο. Αυτό σημαίνει ότι το φως του για να φτάσει σε εμάς χρειάζεται δυόμιση εκατομμύρια χρόνια.... 

Έτσι η εικόνα που βλέπετε δεν απεικονίζει τον γαλαξία όπως είναι σήμερα αλλά όπως ήταν πριν από δυόμιση εκατομμύρια χρόνια. Δηλαδή κοιτώντας την βλέπουμε το παρελθόν...Σκεφτείτε τώρα ότι μιλάμε για τον πιο κοντινό γαλαξία σε εμάς ενώ υπάρχουν άλλοι σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. 
Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον συγκεκριμένο αλλά αφορά όλα τα ουράνια σώματα. 
Ακόμα και τα αστέρια του δικού μας γαλαξία βρίσκονται σε αποστάσεις χιλιάδων ετών φωτός (το πιο μακρινό 70.000 έ.φ. περίπου) δεδομένου ότι η διάμετρος του δικού μας γαλαξία είναι 100.000 έ.φ. και εμείς δεν βρισκόμαστε στο κέντρο του. 
Δηλαδή την στιγμή που κοιτάμε τα αστέρια στον ουρανό κάνουμε ένα "ταξίδι στο παρελθόν". Αν ο Ήλιος μας την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έσβηνε, εσείς θα το μαθαίνατε σε περίπου 8 λεπτά, αφού τόσο χρειάζεται το φως του για να φτάσει στη Γη. 
Αν όμως το καλοσκεφτούμε αυτό δεν συμβαίνει μόνο για τόσο μακρινά γεγονότα. Εφόσον όλες οι πληροφορίες έρχονται σε εμάς από το περιβάλλον μας με ταχύτητα που δεν ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός, την στιγμή που τις λαμβάνουμε ήδη αφορούν παρελθόν. 
Βέβαια μην ανησυχείτε. Αυτή η γνώση καθόλου δεν θα επηρεάσει τη καθημερινότητά σας. Οι αποστάσεις στον χώρο που ζούμε είναι πολύ μικρές και η χρονική διαφορά αμελητέα. Όμως βοηθάει να καταλάβουμε ότι η αντίληψη του περιβάλλοντός μας είναι περισσότερο "προσωπική υπόθεση" μια ιδέα που έπαιξε σημαντικό ρόλο και την θεωρία της σχετικότητας μιας από τις δύο φυσικές θεωρίες του εικοστού αιώνα (η άλλη είναι η κβαντομηχανική) που έθεσαν νέες βάσεις την κατανόηση της φύσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου