Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ταϊπέι 101: Ένα εκκρεμές αποσβαίνει τις ταλαντώσεις.

Το Ταϊπέι 101 είναι ένας ουρανοξύστης που βρίσκεται στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα δηλαδή της Δημοκρατίας της Κίνας (γνωστή και ως Ταϊβάν). Ήταν το πρώτο κτίριο στον κόσμο που έσπασε το φράγμα του μισού χιλιόμετρου σε ύψος (508 m).
Το κτίριο είχε επισήμως το τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στη Γη από το 2004 μέχρι τα εγκαίνια του Μπουρτζ Χαλίφα στις 4 Ιανουαρίου 2010.  
Το Ταϊπέι 101 είναι ένα θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας. Εκτός από την ιδιαίτερη μέριμνα στο σχεδιασμό της δομής που πάρθηκε ώστε να αντέχει σε ισχυρούς ανέμους αλλά και σε ισχυρούς σεισμούς που είναι συχνοί στην περιοχή στο εσωτερικό του εγκαταστάθηκε και μια ειδική κατασκευή. Ένα εκκρεμές από χάλυβα με βάρος 660 τόνους, χρησιμεύει ως ένα συντονισμένος αποσβεστήρας..... 


Το κόστος του ανήλθε σε 4 εκατ. ευρώ.  
Αναρτημένο από τον 92ο έως τον 87ο  όροφο, το εκκρεμές ταλαντεύεται ώστε να αντισταθμίσει κινήσεις στο κτίριο που προκαλούνται από ισχυρές ριπές ανέμου ή από σεισμικές δονήσεις.
Η μεγαλύτερη σφαίρα αποσβεστήρα στον κόσμο, αποτελείται από 41 κυκλικές πλάκες χάλυβα, με ύψος 125 mm η καθεμιά που συγκολλήθηκαν μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια  σφαίρα διαμέτρου 5,5 m.  Αυτή η σφαίρα κρεμάστηκε με συρματόσχοινα και «πατάει» σε υδραυλικά αμορτισέρ που αποσβένουν την κίνηση του ουρανοξύστη.

Το εκκρεμές είναι σημαντικός πόλος έλξης τουριστών. Υπάρχουν μάλιστα δύο παρατηρητήρια, ένα κλειστό στο 89ο όροφο και ένα ανοικτό στον 91ο. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η κίνηση του εκκρεμούς κατά την διάρκεια σεισμού. 


Γενικά αποσβεστήρες χρησιμοποιούνται σε πολλές μεγάλες κατασκευές όπως γέφυρες , κτίρια....κ. αλ. ώστε να μειώσουν την επίδραση των ταλαντώσεων ( με τον φόβο του συντονισμού) που προκαλούν εξωτερικοί παράγοντες στις κατασκευές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου