Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Mentos και Diet Coke

Με ρώτησε ένας μαθητής μου στο μάθημα της χημείας τι συμβαίνει όταν έρθουν σε επαφή η κόκα κόλα και οι mentos. Για όσους δεν γνωρίζουν όταν οι Mentos έρχονται σε επαφή με την Diet Coke, μια αντίδραση προκαλεί την ταχεία δημιουργία αφρού.
Οι MythBusters κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βενζοϊκό κάλιο ,η ασπαρτάμη (γλυκαντική ουσία αντί της ζάχαρης), και το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), αέριο που περιέχεται στη  diet coke, σε συνδυασμό με την ζελατίνη και το αραβικό κόμμι των Mentos, συμβάλλουν στο σχηματισμό του αφρού.
Η πιο σημαντική αιτία της έκρηξης είναι η επιφανειακή δομή των Mentos (γεύση μέντα) που είναι τραχιά με πολλά μικροσκοπικά βαθουλώματα. 
Σύμφωνα με τους MythBusters , η επιφάνεια της μέντας Mentos καλύπτεται με πολλές μικρές οπές που αυξάνουν την έκταση της επιφάνειας που είναι διαθέσιμη για αντίδραση (και συνεπώς αυξάνεται η ποσότητα των αντιδραστηρίων που έρχονται σε επαφή), επιτρέποντας έτσι οι φυσαλίδες CO2 να σχηματίζονται με μεγάλη ταχύτητα και να δημιουργούν τον πίδακα.

Οι Mentos με γεύση φρούτων έχουν λεία κηρώδη επικάλυψη και ελέγχθηκαν σε ανθρακούχα ποτά αλλά δεν υπήρχε σχεδόν καμιά αντίδραση, ενώ οι Mentos με γεύση μέντας (που δεν διαθέτουν τέτοια επικάλυψη) όταν προστίθενται σε ανθρακούχα ποτά δημιουργούν μια δυναμική έκρηξη, επιβεβαιώνοντας την θεωρία της τραχιάς επιφάνειας. 
Αυτή η υπόθεση απόκτησε περαιτέρω στήριξη όταν ορυκτό αλάτι χρησιμοποιήθηκε ως «έναρξη άλματος" στην αντίδραση. Ένα έγγραφο από τον Tonya Coffey, έναν φυσικό στο Appalachian State University στη Βόρεια Καρολίνα, επιβεβαίωσε ότι η τραχιά επιφάνεια των Mentos επιταχύνει την αντίδραση. Ο Coffey διαπίστωσε επίσης ότι η ασπαρτάμη στην diet coke μειώνει την επιφανειακή τάση και διευκολύνει την δημιουργία φυσαλίδων, ενώ αντίθετα η καφεΐνη δεν το κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου