Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Είναι η Κόλαση εξώθερμη ή ενδόθερμη ;

Είναι η Κόλαση εξώθερμη (αποβάλλει ενέργεια) ή ενδόθερμη (απορροφά ενέργεια)»;


Την ερώτηση αυτή έβαλε σε διαγώνισμα Χημείας ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κεμπριτζ. Μια απάντηση που του έδωσε ένας φοιτητής τον ενθουσίασε τόσο πολύ, ώστε την απέστειλε με e-mail σε όλους τους συναδέλφους του.
Ένας Έλληνας καθηγητής μάλιστα που τη διάβασε, την αφιέρωσε σε «όσους συναδέλφους νομίζουν ότι ξέρουν πάντα κα­λύτερα από τον φοιτητή». Ιδού λοιπόν η απάντηση:
«Καταρχάς, θα πρέπει να γνωρίζου­με πώς αλλάζει η μάζα της Κόλασης με τον χρόνο. Επομένως, χρειάζεται να γνω­ρίζουμε τους ρυθμούς με τους οποίους εισέρχονται και εξέρχονται οι ψυχές από αυτήν.
Θεωρώ ότι μπορούμε να υποθέσουμε με βεβαιότητα ότι οι ψυχές που μπαίνουν στην Κόλαση δεν μπορούν να φύγουν από αυτήν. Επομένως δεν έχουμε έξοδο ψυχών απο την Κόλαση. Γιο να βρούμε πόσες ψυχές εισέρχονται στην Κόλαση θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στις διαφορετικές θρησκείες που υπάρχουν σήμερα
Μερικές από αυτές υποστηρίζουν ότι θα πας στην Κόλαση αν δεν είσαι πιστός τους. Επειδή υπάρχουν περισσότερες α­πό μία τέτοιες θρησκείες και επειδή οι άν­θρωποι ανήκουν μόνο σε μία εξ αυτών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλες οι ψυχές πάνε στην Κόλαση.....

Με βάση τους τωρινούς αριθμούς γεν­νήσεων και Θανάτων, αναμένεται ότι ο αριθμός των ψυχών στην Κόλαση θα αυ­ξάνει εκθετικά. Τώρα, θα πρέπει να διε­ρευνήσουμε την ταχύτητα αύξησης του ό­γκου της Κόλασης, διότι ο νόμος του Boyle ορίζει ότι για να παραμένει αμετάβλητη η θερμοκρασία και η πίεση της Κόλασης θα πρέπει ο όγκος της να αυξάνει με ρυθμό ανάλογο με τον αριθμό των ψυχών που ει­σέρχονται σε αυτή.
Αυτό το δεδομένο μας οδηγεί σε δύο πιθανές απαντήσεις :
1. Αν ο όγκος της Κόλασης αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό από αυτόν με τον οποίο αυξάνει ο αριθμός των ψυχών που εισέρ­χονται εντός της, τότε η Θερμοκρασία και η πίεση της θα αυξάνουν μέχρι να εκρα­γεί.
2. Αν ο όγκος της Κόλασης αυξάνει με γρηγορότερο ρυθμό από αυτόν που αυξάνει ο αριθμός των ψυχών που εισέρχονται εντός της, τότε η Θερ­μοκρασία και η πίε­σή της θα μειώνο­νται μέχρι να πα­γώσει.
Ποια λοιπόν από τις δύο είναι η σωστή απάντηση;
Αν δεχθούμε ως ισχύουσα την υποθετική δήλωση που μου έκανε η Τερέζα όταν ήμουν πρωτοετής, ότι«... Θα κοιμηθώ μαζί σου μόνο αν υπάρξει κάποια μέρα που θα παγώσει η Κόλαση κι αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφερα να έχω σεξουαλική σχέση μαζί της, τότε η απάντηση 2. δεν μπορεί να αληθεύει και ε­πομένως είμαι σίγουρος ότι η Κόλαση εί­ναι εξώθερμη και δεν θα παγώσει».
Για την ιστορία τώρα: Ο καθηγητής του φοιτητή σημείωσε: «Όσοι πιστεύουν, δεν νιώθουν την ανάγκη εξηγήσεων. Όσοι δεν πιστεύουν, αμφισβητούν κάθε εξήγηση» (L.C. Ferrer).
Ο φοιτητής ήταν ο μόνος απ’ όλη την τάξη που βαθμολογήθηκε με «Α»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου