Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί λάμπουν τα μάτια των ζώων στο σκοτάδι;

Όλοι έχουμε δει το βράδυ όταν τα φώτα του αυτοκίνητου πέσουν πάνω σε κάποιο ζώο (σκύλο ή γάτα) το πόσο λάμπουν τα μάτια τους. 
Αυτό συμβαίνει διότι οι γάτες, τα σκυλιά, και πολλά άλλα ζώα που συνηθίζουν να κυνηγούν στο σκοτάδι, με σκοπό να βλέπουν καλύτερα σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού, έχουν στο εσωτερικό του ματιού τους, πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα ένα ειδικό στρώμα ιστού που ονομάζεται lucidum tapetum  (σε ελληνική απόδοση : λαμπρό στρώμα). 
Αυτό  ανακλά το φως που πέρασε από τον αμφιβληστροειδή πίσω σε αυτόν ώστε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στα υποδεκτικά κύτταρα (ραβδία) να το συλλάβουν. Παρόλο που με αυτόν τον τρόπο θολώνει την εικόνα που σχηματίζεται στον αμφιβληστροειδή,  βοηθά τα ζώα να βλέπουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το φαινόμενο είναι πιο ορατό τη νύχτα, επειδή οι κόρες των οφθαλμών διαστέλλονται περισσότερο από ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιτρέποντας να είναι ορατός ο βυθός του ματιού.

Οι άνθρωποι δεν έχουν αυτό το στρώμα. Βέβαια και στις νυκτερινές φωτογραφίες μας εμφανίζονται τα «κόκκινα μάτια» στους ανθρώπους αλλά δεν είναι λαμπερά όπως στα ζώα. Αυτό προκαλείται από το φως από το φλας που επειδή η κόρη του ματιού μας είναι πιο ανοικτή, φωτίζει τον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος των ματιών μας που είναι γεμάτος αιμοφόρα αγγεία.

Μερική λύση αποτελεί μια τεχνική που έχουν οι φωτογραφικές μηχανές που αποκαλείται Red eye reduction με την οποία μια μικρότερη αναλαμπή προηγείται του ανάματος του φλάς και της λήψης της φωτογραφίας, ώστε να κλείσει η κόρη του ματιού την στιγμή της λήψης και να μειωθεί έτσι η ποσότητα του φωτός που μπαίνει στο μάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου