Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Γάλλιο: εντυπωσιακές ιδιότητες

Αρχείο:Gallium crystals.jpgΤο χημικό στοιχείο γάλλιο (Ga : gallium) είναι ένα σπάνιο, μαλακό,  αργυρόλευκο μέταλλο. Ο ατομικός αριθμός του είναι 31. Ανήκει στην ομάδα 13 (IIIA, με την παλαιότερη αρίθμηση) του περιοδικού πίνακα, στην ίδια ομάδα δηλαδή με το Αλουμίνιο (ή Αργίλιο Al) και συγκεκριμένα ακριβώς αποκάτω. Το ενδιαφέρον είναι ότι λιώνει σε θερμοκρασία  29,7646 °C δηλαδή λίγο πιο πάνω από την μέση θερμοκρασία δωματίου. Αν το κρατήσουμε στο χέρι μας μετατρέπεται σε υγρό.

Μια εντυπωσιακή του ιδιότητα είναι η ικανότητά του να διαβρώνει κάποια άλλα μέταλλα και κυρίως το αλουμίνιο.

 Αν τοποθετήσουμε μια υγρή σταγόνα Γάλλιο πάνω σε ένα κομμάτι  αλουμίνιο (καλύτερα να το έχουμε χαράξει πρώτα) τότε τα άτομα του γαλλίου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα διαχέονται στο κρυσταλλικό πλέγμα του αλουμινίου ανάμεσα στα άτομα του και το κάνουν εύθρυπτο. Γι’ αυτό το λόγο η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (International Air Transport Association, ΙΑΤΑ) ταξινόμησε το γάλλιο στα διαβρωτικά υλικά δεδομένου ότι τα αεροσκάφη κατασκευάζονται από κράμματα Αλουμινίου. Δείτε το παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο…
Μια από τις χρήσεις του είναι στην τεχνολογία των ημιαγωγών υπό την μορφή των αλάτων του Αρσενικούχο Γάλλιο ή Αρσενίδιο του Γαλλίου (GaAs) και Αζωτούχο Γάλλιο ή Νιτρίδιο του Γαλλίου (GaN).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου