
Η κβαντική υποχρέωσε τους φυσικούς να καταλήξουν σε ορισμένα συμπεράσματα που έρχονταν σε αντίθεση με την κοινή αίσθηση. Το ένα ήταν ο κυματοσωματιδιακός δυισμός. Δηλαδή οι υποατομικές οντότητες (π.χ. ηλεκτρόνιο, φωτόνιο..) είχαν διπλή φύση : κυματική και σωματιδιακή. Δηλαδή υπήρχαν πειράματα που αυτές οι οντότητες συμπεριφέρονταν σαν σωματίδια ενώ σε άλλα συμπεριφέρονταν ως κύματα. Για παράδειγμα το ηλεκτρόνιο μέσα στο άτομο έχει κυρίως κυματικό χαρακτήρα, γεγονός που περιγράφτηκε μαθηματικά από την κυματική εξίσωση του Σρέντινγκερ για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1933.
Επίσης έγινε φανερό ότι η συμπεριφορά των υποατομικών "σωματιδίων" με τον ένα ή άλλο τρόπο επηρεαζόταν από την πειραματική διάταξη (μετρητική συσκευή) αφού οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με αυτή προσφέρει σημαντικά ποσά ενέργειας συγκρινόμενα με την ενέργεια των οντοτήτων αυτών. Έτσι είναι αδύνατο να μετρηθούν με άπειρη ακρίβεια (και έτσι να έχουμε πλήρη γνώση της κατάστασής τους) όλες οι ιδιότητες των υποατομικών σωματιδίων κάτι που εκφράστηκε με την "αρχή της αβεβαιότητας" του Χάιζενμπεργκ.
Μετά από αυτά ο Δανός Νιλς Μπορ εξέφρασε την θεωρία που αποτέλεσε την βάση γι αυτό που γνωρίζουμε ως "ερμηνεία της Κοπεγχάγης" (από τον τόπο που αναπτύχθηκε). Κοντολογίς είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για τις ιδιότητες ενός σωματιδίου πριν αυτό μετρηθεί (παρατηρηθεί) αφού αυτές εξαρτώνται από την μετρητική συσκευή. Η μετρητική συσκευή πρέπει να αποτελέσει μέρος του κβαντικού συστήματος που μελετάμε. Πριν την μέτρηση η κβαντική οντότητα βρίσκεται σε ένα συνδυασμό καταστάσεων (υπέρθεση) που μόνο την πιθανότητα να εκδηλωθούν γνωρίζουμε (π.χ. 50% κύμα+50% σωμάτιο). Την στιγμή της μέτρησης η κυματοσυνάρτηση "καταρρέει" σε μια μόνο κατάσταση από τις πιθανές, εξαιτίας της αλληλεπίδρασης με την συσκευή.
Δηλαδή δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη γνώση της πραγματικότητας σε κβαντικό επίπεδο. Ο ντετερμινισμός που πίστευαν μέχρι τότε οι φυσικοί μόλις πέθανε.
Σε αυτό αντιστάθηκαν πολλοί φυσικοί με πρώτο τον Αϊνστάιν ο οποίος μάλιστα είχε βοηθήσει στην ανάπτυξη της κβαντικής θεωρίας με την εξήγηση του Φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Είναι γνωστή ή κουβέντα που λέγεται ότι είπε στο Μπορ.."Ο Θεός δεν μπορεί να παίζει ζάρια". Επίσης λέγεται ότι ο Μπορ του απάντησε: " Δεν θα πείτε εσείς στο Θεό τι να κάνει !!". Ο Αϊνστάιν πίστευε στην ύπαρξη "κρυμμένων μεταβλητών" που αν τις γνωρίζαμε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε την συμπεριφορά του σωματιδίου μετά την αλληλεπίδραση με την συσκευή. Όμως μεταγενέστερα πειράματα απέκλεισαν αυτή την πιθανότητα.
Ακόμα και ο Σρέντινγκερ αντιστάθηκε σε αυτή τη άποψη δημιουργώντας ένα νοητικό πείραμα που τον έκανε γνωστό περισσότερο από την κυματική εξίσωση του. Την "γάτα του Σρέντινγκερ".
Ποιο είναι το όριο ανάμεσα στον κβαντικό και κλασικό κόσμο; Κατά τον Μπορ ήταν η μέτρηση. Αλλά τι θεωρείται μέτρηση; Είναι απαραίτητη ή ύπαρξη του νοήμονος όντος για την κατάρρευση της κυματοσυνάρτησης; Εν τέλει υπάρχει ένας αντικειμενικά πραγματικός εξωτερικός κόσμος ή όλα είναι δημιουργήματα των αισθήσεών μας; Πολλά ερωτήματα προέκυψαν από την θεμελίωση της κβαντομηχανικής και απασχολούν ακόμα τους επιστήμονες. Η κβαντομηχανική δεν μπορεί να θεωρηθεί μια πλήρης θεωρία παρά την επιτυχία της στο να ερμηνεύσει την συμπεριφορά του μικρόκοσμου. Πολλές θεωρίες-ερμηνείες έχουν διατυπωθεί με σκοπό να παρακάμψουν τα εννοιολογικά προβλήματα που προέκυψαν. Ίσως μια νέα επανάσταση στη φυσική να χρειάζεται για να δώσει τις απαντήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου